diumenge, 26 de juny del 2016

Trobada d'escaladors dels cingles de Vilanova de Sau a l'hostal La Riba

Text: Miquel Pérez / Fotografíes: Miquel Vilaplana


Osona és una terra de cingleres, que compta amb nombrosos i actius grups d'escaladors. L'escalada osonenca va néixer a finals de la dècada de 1950 en els blocs de Savassona  i en els cingles de Tavertet i de Vilanova de Sau, amb un precedent il·lustre, l'ascensió de l'Agullola de Rupit, el 1934, a càrrec de dos torellonencs (Miquel Pérez, "Història de l'escalada de la Unió Excursionista de Vic", a 100 anys d'excursionisme a Vic, 2013). Però la qualitat de la roca dels cingles d'Osona és mínima, per la qual cosa la majoria dels escaladors osonencs són actius en totes les zones d'escalada de Catalunya, excepte ... a Osona. I, tanmateix, sempre hi ha hagut un reducte d'escaladors que, malgrat la resistència i les dificultats que oposa la roca d'aquesta contrada hi han anat obrint vies, camins verticals. Així, si en el moment de la publicació de la guia Osona vertical. Escalades en els cingles d'Osona (Miquel Pérez, Pep Vila, 2005), s'hi consignava un centenar de vies d'escalada, deu anys després, el nombre d'ascensions de dificultat a les muntanyes osonenques s'apropa als dos cents itineraris. 

Pep Vila (d'esquena), Miquel Alemany, Josep Pagespetit, Ramón Orriols, Jaume Palau i Marc Font

Justament, el passat cap de setmana s'ha celebrat una trobada d'escaladors que han obert vies en aquestes cingleres on la dificultat que hi oposa la roca és gratificada amb un marc paisatgístic extraordinari. Organitzada pel centellenc Pep Vila, autèntica "alma mater" de l'escalada en aquests cingles, ha comptat amb la presència d'antics escaladors que iniciaren l'escalada a Osona i, sobretot, en els cingles de Tavertet i de Vilanova de Sau en la dècada de 1960. Algun dels quals encara està avui dia en actiu. Així, els històrics Xevi Vila, Jaume Palau, Ramon Orriols, Josep Pagespetit, Alfons Reixach, Miquel Alemany, Miquel Vilaplana, Josep Carbonell o Antoni Anguera, s'han trobat al restaurant La Riba, de Sau, amb altres escaladors representatius de generacions posteriors com Pep Vila, Josep Casals "Rusi", Ricard Dardé -un barceloní enamorat d'aquests cingles, que no va poder-hi assistir per trobar-se a Menorca obrint una nova via d'escalada- i Miquel Pérez. Cal fer esment, també, de la presència d'escaladors joves, com Marc Font i Oriol Fabré, i d'altres que no varen poder-hi assistir i que garanteixen el relleu generacional.

Ramón Orriols i Miquel Alemany amb el "llapis" que en Pen Vila els hi va oferir i que en el seu moment varen representar l'estri expansiu més adeqüat per obrir vies als cingles de Sau i de Tavertet.



La trobada es va complementar amb la projecció d'un audiovisual que va fer un repàs a les vint-i-tres vies existents actualment als cingles de Vilanova de Sau -entre el túnel de la Mina i el Roc de Migdia, al davant de Vilanova de Sau-, onze vies modernes i dotze vies històriques. Respecte aquestes darreres, cal posar en valor el fet que la majoria s'han restaurat i tornen a estar en disposició de ser escalades amb un equipament modern i segur. Els joves escaladors que assumeixin el repte de pujar a aquests poc coneguts castells (Castell Ampla, Castell Bernat, Castell Sa Sala, ...), hi descobriran una visió única, solitària i potent, del paisatge osonenc.
Material antic exposat a la trobada (Col· lecció Pep Vila)


D'esquerra a drets i de dalt a baix: Antonio Anguera, Pep Vila, Josep Pagespetit, Miquel Vilaplana, Pep Carbonell, Marc Font, Miquel Pérez, Oriol Fabré, Afons Reixach, Jaume Palau, Miquel Alemany, Xevi Vila i Ramón Orriols





1 comentari: